Opdracht 1: Twitter

Oriënteren

In deze opdracht maken jullie kennis met Twitter. Twitter is een sociaal medium dat best interessant kan zijn voor professionals.

Succescriteria in deze uitdaging:

 • Je kan tweets met een bepaalde hashtag plaatsen.
 • Je hebt inzicht in de wijze waarop Twitter werkt.
 • Je kan retweeten.
 • Je kan gelijkgestemden zoeken, zoeken op trefwoorden en mensen volgen.
 • Je breidt je netwerk uit met minstens 20 contactpersonen.
 • Je kan bronnen/hyperlinks in een tweet delen met je netwerk.

Voorbereiden

"A generation ago, teachers could expect that what they taught would last for a lifetime of their students. Today, where individuals can access content on Google, where routine cognitive skills are being digitized or outsourced, and where jobs are changing rapidly, education systems need to place much greater emphasis on enabling individuals to become lifelong learners, to manage complex ways of thinking and complex ways of working that computers cannot take over easily. students need to be capable not only of constantly adapting but also of constantly learning and growing, of positioning themselves and repositioning themselves in a fast changing world."

p. 11 http://www.oecd.org/site/eduistp2012/49850576.pdf

Bekijk volgend filmpje:

Lees volgend artikel:

http://adaptivelearnin.wordpress.com/2012/07/08/1-year-later-why-teachers-should-join-twitter-what-i-have-learned-as-a-twitter-newbie/

Uitvoeren

1. Wat Twitter nu juist is kan je op vele plaatsen terugvinden. Je moet het maar even googlen. Ik heb op 1 van mijn andere blogs er een artikel aan gewijd. Het schetst wat Twitter is. Neem het door.

2. Hoe Twitter nu juist werkt kan je allemaal op YouTube vinden.

Of heb je het liever in het Vlaams? Dan raad ik http://explania.be aan. Ook zeer interessante animaties voor anderen lessen, trouwens. Kanaal over gezondheid bijvoorbeeld.

Beluister een podcast (audio interview).

Aan de slag.

1. Maak een Twitter account. Je zal een @... naam moeten opgeven. Dit is zeer belangrijk. Je mag/kan je echte naam opgeven maar dat hoeft niet. Het kan ook @thedutchteacher zijn…

Vul je Twitter account ( @ … ) in dit document in. Zo kunnen we snel elkaar vinden op Twitter.

2. Belangrijk is dat je je profiel aanvult.

http://www.janpeterbogers.nl/artikelen/twittertips#profiel

Op deze site vind je een volledige handleiding.

3. Plaats een eerste tweet. In een tweet kan een hashtag voorkomen maar is niet verplicht. Wat is een hashtag

Opgelet: de tweet is zichtbaar op de timeline van je volgers, maar blijft wel volledig openbaar op het web, jee tweet is “google-baar”. Dit hoeft je zeker niet te weerhouden van op sociale madia te begeven (onze kinderen, klein- doen het onbewuster dan wij), maar we moeten wel mediawijs omgaan met hetgeen we op twitter plaatsen.

4. Als je je profiel aangevuld hebt en je eerste tweet is een feit, dan ben je klaar om mensen te gaan volgen.

 • Gebruik het zoekvenster rechtsbovenaan in twitter.com en zoek op trefwoorden.
 • Raadpleeg zeker deze lijst van Hans Defour eens: https://twitter.com/dj4am/leerkracht-in-vlaanderen/members
  Merk je op hoe belangrijk een profiel is?
 • Aan te raden: als je een “gelijkgestemde”, interessante persoon gevonden hebt, klik dan eens door op zijn/haar profiel en kijk wie die persoon volgt. Gegarandeerd heb je snel enkele tientallen andere interessante “tweeps” (twitter persoon).
 • Breid gerust en zonder twijfels je netwerk uit.

Tip: heb je een zeer interessante persoon gevonden om te volgen: noteer deze ook in onze lijst.

5. Bronnen delen en engageren in discussies:

Een sociaal medium betekent niet zoveel voor je als je niemand volgt. Je volgt nu al heel wat mensen, nu is het ook taak om enkele interessante bronnen te delen, zodat andere mensen ook jou gaan volgen.

Ook kan je op congressen tweets volgen en je engageren in disscussies via een afgesproken hashtag. Of engageer eens in een discussie op #reyerslaat of #onderwijshervorming …

Deel actief minimum drie artikels/bronnen die jij interessant vindt, en motiveer in de tweet waarom. Ik geef alvast een lijst van onze studenten lerarenopleiding verpleegkunde mee.

 • We kunnen samen de hashtag #ahsverpleeg afspreken.
 • Als je dan op twitter.com zoekt op de hashtag #ahsverpleeg dan heb je snel alle tweets van ons groepje.
 • Laatste tip: vermeld mijn twitternaam zeker in een tweet als je wilt dat ik die lees, want ik kan onmogelijk alle tweets nog beheersen. In het tabblad Meldingen, krijg je een overzicht van alle tweets waarin je vermeld wordt.
 • Naarmate je meer actief wordt op twitter, is dit tabblad essentieel.

Extra: Tweetdeck.

Voor wie graag een overzicht van twitter ziet, in verschillende kolommen, is een apart programma een aanrader: https://tweetdeck.twitter.com/

Hoe het werkt zie je op deze Engelstalige pagina.

Reflecteren

Ideaal zou zijn dat je nu in een persoonlijke blog kort reflecteert op deze opdracht. Tumblr is gratis en best toegankelijk. Wie dat ziet zitten mag eens een persoonlijke blog proberen aanmaken.

Wie dat liever gewoon noteert in een tekst, kan dit document gebruiken om enkele gedachten te noteren. Het is de bedoeling dat je na de drie opdrachten kort reflecteert in het document. Noteer kort in het document (bij je voornaam):

 • Hoe was het voor jou om op afstand te werken "achter je PC of Mac"?
 • Heb je de opdrachten goed kunnen verwerken?
 • Heb je nog vragen bij één of andere opdracht?