Opdracht 2: Screencasts

Oriënteren

In deze opdracht leer je werken met een screencast. Een screencast is een digitale opname van computerbeeldscherm door gebruik te maken van software die vastlegt wat er op het beeldscherm gebeurt. Vaak zijn deze screencasts voorzien van commentaar van de maker.

Succescriteria:

 • Je kan een screencast maken.

Voorbereiden

Screencasts zijn sowieso een heel handig hulpmiddel bij gecombineerd onderwijs ("blended pedagogy"), maar zijn vooral interessant bij het concept Flipping the classroom. Je kan een screencast van zowat alles maken: je PowerPoint inspreken, feedback op een Word taak van een student, en ook Prezi. Je ziet ongetwijfeld nog heel wat mogelijkheden ... Een voorbeeld van Jelmer Evers - een volledig geschiedeniskanaal op YouTube:

Screencasts zijn een handig hulpmiddel in een leer-krachtige omgeving!

 • Je geeft aanschouwelijk uitleg, los van het klaslokaal. Via een website (bvb embedden op je blog) of je elektronische leeromgeving (ook insluiten). Anytime, anyplace, anywhere …
 • Het is heel visueel, en bevordert zo het leren (Beeldslim, visueel-ruimtelijke intelligentie)
 • Het is heel helder, soms is het moeilijk om alles mooi op papier neer te schrijven hoe je iets doet. De screencast toont hoe het moet.
 • Je kan het gebruiken om feedback te geven op werkstukken, taken, etc. In plaats van alles uit te tikken, spreek je het in.

Wat heb je nodig?

 • Zorg dat je geluid werkt.
 • Spreek je audio best in met een headset met microfoontje. 
 • Java - maar het programma zal daar zelf om vragen. Zie hieronder.

Uitvoeren

Er zijn verschillende mogelijkheden om een screencast te maken.

De eenvoudigste zijn: Screenr en Screencast-o-matic.

Deze zijn volledig web-gebaseerd, werken dus in de browser. Wat heeft de browser nodig? Java . Dat is normaalgezien geïnstalleerd, of de browser zal daar om “vragen”. Beperking: weinig extra mogelijkheden of bewerking, enkel opnemen. En beperkt in de tijd: Screenr: 5 minuten , Screencast-o-matic: 15 minuten.

Hoe werkt Screenr (trailer van hun site):

Je kan nog andere software gebruiken om screencasts te maken, zoals Camtasia.

Met Camtasia kan je heel wat meer dan enkel screencast maken, bijvoorbeeld ook videobewerking. Kijk maar naar alle features. Dus dat is in zijn voordeel, maar de eenvoud van Screenr of Screencast-o-matic maakt het voor de gebruiker veel toegankelijker.

Op Mac heb je standaard Quicktime player geïnstalleerd staan. Met dat programma kan je eenvoudig je scherm opnemen. Lees hier maar hoe dit kan.

> Maak dus je eerste screencast is de uitdaging.

Reflecteren

Ideaal zou zijn dat je nu in een persoonlijke blog kort reflecteert op deze opdracht. Tumblr is gratis en best toegankelijk. Wie dat ziet zitten mag eens een persoonlijke blog proberen aanmaken.

Wie dat liever gewoon noteert in een tekst, kan dit document gebruiken om enkele gedachten te noteren. Het is de bedoeling dat je na de drie opdrachten kort reflecteert in het document. Noteer kort in het document (bij je voornaam):

 • Hoe was het voor jou om op afstand te werken "achter je PC of Mac"?
 • Heb je de opdrachten goed kunnen verwerken? 
 • Heb je nog vragen bij één of andere opdracht?